duminică, 3 aprilie 2016

Tot ce trebuie să știi despre legea dării în plată






                                 Buna seara dragii mei cititori ,astazi vom aduna informatii despre tot ce trebuie sa stiti despre legea darii in plata,avand in vedere ca multi romani sunt implicati direct.
          

Proprietarii locuintelor cumparate prin programul "Prima casa" nu vor beneficia de darea in plata. Este singura concluzie la care au ajuns joi deputatii din Comisia Juridica, la dezbaterea controversatului proiect de lege.
 Legea dării în plată spune ca  că persoanele cu credite de locuințe își pot renunta la bunurile ipotecate către bănci dacă sunt în incapacitate de plată a ratelor împrumuturilor.
Practic, toate persoanele fizice din România cu un credit garantat cu o ipotecă vor putea cere băncii să preia bunul gajat pentru a stinge total creanța.
Legea nu face distincție între tipurile de ipoteci imobiliare, astfel că se aplică atât în cazul caselor și apartamentelor, cât și în cel al terenurilor, intra sau extravilane, precum și al clădirilor comerciale.
  Debitorul trebuie să îndeplinească o serie de condiții: să fie persoană fizică, iar creditul să fie luat de la o instituție de credit – aici intră băncile, instituțiile financiare nebancare sau cesionarii acestor creanțe, deci firmele de recuperare creanțe -, iar bunul oferit în plată să fie ipotecat în favoarea băncii pentru creditul respectiv.
Dacă debitorul a garantat creditul cu două sau mai multe bunuri ipotecare, atunci va trebui să le dea pe toate băncii.
Debitorul declanșează procedura de dare în plată printr-o notificare transmisă creditorului, prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau al unui notar public, în care arată că vrea să stingă datoria prin predarea bunului ipotecat.
Din acest moment se stinge dreptul creditorului de a se îndrepta împotriva codebitorilor, precum și împotriva garanților ipotecari sau personali, care sunt eliberați astfel de obligații.
sursa-http://www.profit.ro/povesti-cu-profit/financiar/banci/cum-functioneaza-leg

Discutiile din ultima vreme cu privire la forma Legii darii in plata au creat incertitudine atat in sectorul bancar, cat si in piata rezidentiala si segmentul costructiilor. Vineri , Bancpost, a anuntat majorarea semnificativa a avansului la credite ipotecare, la numai doua saptamani dupa ce austriecii de la Raiffeisen Bank a luat o masura similara. S-a discutat chiar de disparitia progamului Prima Casa daca Legea darii in plata va intra in vigoare.

Efectele legii darii in plata asupra pietei imobiliare depind si de conditiile in care aceasta va fi aprobata. Cu alte cuvinte, nu conteaza doar ca legea sa fie adoptata, ci si cum va fi adoptata. Dincolo de efectele evidente in piata rezidentiala (diminuarea cererii ca urmare a inaspririi conditiilor de creditareposibile, scaderie ale preturilor la locuinte), legea darii in plata poate avea un impact negativ si asupra intregii piete imobiliare, din cauza scaderii creditarii din rezidential. Aceste aspecte fac piata rezidentiala mai putin atragatoare pentru investitori si este posibil chiar ca unii dintre investitorii prezenti in acest moment pe piata locala sa paraseasca tara. In cele din urma, efectele se vor rasfrange asupra sectorului constructiilor si asupra celui economic.
Asa cum HotNews a transmis LIVE, proiectul de lege prin care debitorii bancilor pot inmana bancherilor cheia casei si scapa de orice obligatii fata de banca, a trecut de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, care e si for decizional. Raportul va fi transmis chiar in cursul acestei zile, urmand ca in cel mai scurt timp sa fie supus votului in plen. Legea ofera practic posibilitatea oricarui roman care a luat un credit si nu mai poate plati datoria, sa treaca in proprietatea bancii bunul ipotecat, institutia de credit nemaiputandu-se indrepta catre alte bunuri sau venituri ale debitorului. Comisia a facut marti doar amendamente minore, in ciuda reprezentantilor bancilor prezenti in sala. Dezbaterile de marti au fost cu pronuntata tenta emotionala, initiatorul legii, Daniel Zamfir aducand  in locul studiului de impact un “studiu de necesitate”, de fapt o sinteza a circa 30 de stiri ale posturilor de televiziune din care rezulta ca mai multi romani si-au luat viata din cauza bancilor, legea darii in plata venind astfel in intampinarea unor situatii similare.Initiatorul proiectului de lege, deputatul PNL Daniel Zamfir, a declarat ca proiectul vine in ajutorul celor 800.000 de familii care nu mai pot sa-si plateasca ratele la banca pentru ca salariile lor sunt mai mici decat erau cand au contractat creditele.
Astazi, in Romania, exista 800.000 de familii care nu isi mai pot plati ratele la banca. Prin aceasta lege reusesc sa fac ca aceste familii sa nu devina cazuri sociale. In situatia in care unul din trei romani nu mai poate plati creditele la banca, vorbim despre o problema a sistemului bancar, o problema pe care trebuie sa o rezolvam de urgenta“, a precizat Zamfir.
Practic, daca proiectul va fi votat in plen si promulgat de presedintele Johannis, la 15 zile de la aparitia in Monitorul Oficial orice roman poate sa predea cheile bancii de la care a luat creditul.
Asteptam comentariile voastre legate de legea darii in plata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu