Buna seara dragii mei cititori astazi vom vorbi despre o petitie lansata de grupul „Vreau sa ne pese”de pe facebook unde va si invit sa faceti parte.https://www.facebook.com/groups/217538785269991/.
Ioana Cristea posta urmatorul mesaj in interiorul grupului
Join this group to post and comment.
News Feed
Buna seara tuturor,Pentru a putea contura si transmite un mesaj clar, fara a lasa sa fie diluat de anumite contra-argumente false, m-am gandit ca e bine sa aduc cateva lamuriri.
Important:
Dupa cum spuneam, aici nu e vorba de o simpla masura de interzicere, ci de o MASURA DE SANATATE PUBLICA. Noi dorim de fapt sa incepem o conversatie care pana acum nu a avut loc in Romania, referitor la sanatatea publica si care sunt cele mai bune metode de a o proteja.
Argumente:
1. Cred ca e momentul ca in Romania sa operam cu o noua definitie a ceea ce inseamna “sanatate publica”. Din pacate, definitia santatii publice este mult mai redusa in Romania decat in Occident/UE, desi noi ca tara sustinem ca suntem parte a UE. In Romania, sanatate publica inseamna pur si simplu ca atunci cand esti bolnav exista institutii medicale publice care iti ofera servicii de sanatate, si care mai fac ocazional campanii de preventie pe diferite teme, dar destul de redus. E timpul sa largim aceasta definitie a ce inseamna sanatatea publica, si sa o extindem la toate activitatile din spatiul public care aduc atingere sanatatii cetatenilor, ori prezenta aparatelor de joc in spatiul public este deosebit de daunatoare, din cauza faptului ca creeaza o dependenta mai puternica decat cea a drogurilor. Mai mult, este foarte important ca masurile luate sa contina o latura preventiva mult mai puternica decat acum. Ori, cea mai simpla modalitate de a preveni pericolul pe care il reprezinta aparatele de joc la adresa santatii publice este eliminarea acestora din spatiul public.
2. Adictia pe care o creeaza la acest moment aparatele de joc este considerata la fel de puternica precum heroina si alte droguri foarte puternice. Motivul pentru care acest tip de droguri sunt interzise este ca ele au efect nu numai asupra individului dependent ci au efecte majore la nivel social. Din cauza faptului ca e vorba de o adictie care necesita o investitie financiara permanenta din partea individului dependent, acest obicei negativ se rasfrange supra familiei individului respectiv, care este privata de sumele de bani care intra in aparate. Este probabil vorba despre adictia cea mai negativa la nivel economic pentru familie si societate, datorita faptului ca necesita investitie permanenta. Nu exista nici un motiv pentru care adictia pe care o creeaza aceste aparate n-ar atrage din partea statului aceeasi masura ca in cadrul drogurilor puternice: interzicerea totala.
3. O idee foarte des avansata in cazul interzicerii oricarei activitati de acest gen este ca bugetul de stat va fi privat de banii din impozite. E o idee care de fiecare data cand a fost avansata (in cazul tutunului de exemplu) a fost dovedita ca fiind falsa. Intotdeauna, banii cheltuiti de catre stat pentru tratarea/vindecarea/managerierea persoanelor dependente sau bolnave din cazua unui viciu depasesc cu mult impozitele colectate la bugetul de stat. Dar probabil ca niciunde diferenta intre banii care ar fi salvati prin interzicere si banii veniti din impozite nu este la fel de mare ca la aparatele de joc, unde viciul presupune cheltuieli irational de mari pentru satisfacerea sa. De ce sa ne multumim cu un procent din bani irespectivi, cand toata suma ar ptuea fi cheltuita pentru societate? Imaginati-va ca in loc de un anumit procent din banii respectivi, 100% din ei ar merge catre familiile dependentilor, catre activitati folositoare pentru societate, catre consum, catre contul lor de economii? E vorba de o masura care ar aduce benficii nu numai pentru individ, ci si pentru economie si la nivel social macro.
4. Politica in Occident este sa restranga folosirea acestor aparate la anumite zone speciale, de regula lipsite de alte surse de venit sau zone cu turisti, si doar acolo sa se poata juca. Ratiunea este aceeasi: de a restrange accesul persoanelor dependente la acest viciu, astfel incat sa nu poata sa joace zilnic. In principiu, cu cat este mai dezvoltata o zona in Occident, cu atat este mai restrans, si de regula interzis accesul la aparatele de joc, pentru ca acestea sunt zonele cele mai vulnerabile: unde lumea are bani si cauta diferite modalitati de distractie. O buna aplicare a acestei politici in Romania ar fi ca aparatele de joc sa fie interzise in toata tara cu exceptia statiunilor turistice de mari dimensiuni cum sunt cele de la Marea Neagra, de exemplu.
Multumesc.
Semnati si/ sau distribuiti petitia mai departe, daca sunteti de acord: https://petitieonline.net/petitie/interzicerea_jocurilor_de_noroc_pac.
Jocul patologic de noroc este o afectiune cu mult mai des intalnita, decat putem noi sa intuim, si asta pentru ca sunt prea putini cei care o privesc drept o boala. Insa familiile in care cel putin un membru sufera de aceasta tulburare de control a impulsului, stiu sigur ca, jocul patologic de noroc afecteaza sever, nu doar viata persoanei dependente, ci si a celor din jurul lui. Este o problema care interfereaza cu capacitatea de munca a persoanei, cu responsabilitatea de care ar putea da dovada acasa sau la locul de munca, cu relatiile intersociale ale acesteia.
Jocul patologic de noroc este tulburarea de control a impulsului, ce se explica prin incapacitatea persoanei de a rezista impulsului de a juca, in ciuda constientizarii efectelor negative pe care acesta le are asupra sa si a celor din jurul lui. Individul simte o senzatie crescanda de tensiune sau de excitatie inainte de a comite actul, si apoi simte placere, gratificatie sau usurare in timpul comiterii actului. Jocul patologic de noroc este insotit de sentimente de vinovatie si izolare, atunci cand jucatorul incearca sa reduca sau sa inceteze aceasta activitate, precum si de dificultati in relationarea sociala, ca o consecinta a izolarii cauzate de jocul excesiv.
Dintre cei care sufera de aceasta tulburare psihica, unii privesc jocul ca pe o scapare de alte probleme sau ca pe o eliberare de o dispozitie afectiva negativa, cum ar fi sentimentul de culpabilitate, anxietate sau depresie, iar altii, au ca principale motivatii inconstiente:
- dorinta de a demonstra celorlalti ca sunt persoane demne de respect
- dorinta de a obtine aprobarea si acceptarea celor din jur
- nevoia de a-si reduce plictiseala
- nevoia de a ameliora stari emotionale negative
- Mai multe detalii puteti gasi pe http://www.dependentiianonimi.ro/dependenta/dependenta-de-jocuri-de-noroc/ce-este-dependenta-de-jocuri-de-noroc/