vineri, 3 iunie 2016

Arta conversatiei



                                 Buna seara dragii mei cititori,astazi vom vorbi despre arta conversatiei si cum sa ne facem mai placuti intr-o conversatie. Unii au darul de a se face ascultati cu placere,urmariti cu interes si priviti mereu cu admiratie in societate, in timp ce discursul altora suna de la primul cuvant anost, cele expuse par neinteresante, iar tacerea instalata dupa terminarea expunerii devine o replica severa.

Pentru reusita conversatiei, trebuie sa ai mereu in vedere cine iti este interlocutorul, care este sfera lui de interese si sa te asiguri ca tema ta se inscrie in ele. Este greu sa gasesti interlocutori dornici sa asculte teme din afara domeniului de care sunt interesati sau la care nu se pricep. In conversatie nu este important ce spui, ci si cum spui. Daca nu te stii stapan pe abilitatea de a purta discutii, este mai bine sa-l lasi pe altul sa inceapa conversatia. Ai avantajul ca nu risti sa demarezi gresit si totdeauna cel care tace inteligent iese mai bine decat cel care o strica vorbind.


Conversatia nu trebuie inceputa cu tema de baza. Nimic nu leaga mai bine conversatia decat un a propos si nimic nu o distruge mai rau decat schimbarea brusca a subiectului.Unul dintre cele mai bune mijloace de a incepe conversatia este amabilitatea oferita sub forma de compliment.


Conversatia are trei obiective. Unul dintre ele este placerea de a te exprima si a interectiona cu cealalta persoana.Ne place sa comunicam fara sa fim judecati sau condamnati. Aceasta placere potentiala este motivatia pentru majoritatea interactiunilor noastre sociale. Ne place sa impartasim idei cu oameni care au interese comune cu noi si lasam conversatia sa-si urmeze propiul curs.

Al doilea obiectiv este sa-ti cunosti interlocutorul bine, iar al treilea obiectiv este sa construiasca incredere si credibilitate intre doua persoane. Este probabil cel mai important aspect al conversatiei pe masura ce inaintam in viata si este posibil doar persoanelor care isi fac timp pentru a discuta si a se descoperi unul pe celalalt.

 Cuplurile care se inteleg din priviri au ajuns la acest stadiu dupa zeci de momente in care au discutat despre toate subiectele posibile si imposibile si au descoperit astfel pozitia unuia fata de celalalt.

Mai multe puteti citi aici:http://www.succesdublu.ro/arta-conversatiei/




Cel mai bun sfat de urmat, este sa asiguri un echilibru intre a asculta si a oferi informatii. O conversatie poate deveni plictisitoare atunci cand o persoana vorbeste fara oprire si nu ii permite celuilalt sa intervina. Exista diverse motive pentru care nu exista acest echilibru intre a asculta si a vorbi. Cateodata nervozitatea este unul dintre ele, vorbind deseori excesiv. Atunci cand se intampla sa ne blocam si sa ne pierdem cuvintele, este recomandat sa inspiram adanc si sa ne gandim la ceea ce am vrut sa-i spunem. Primul pas spre schimbare il reprezinta constientizarea. Ganditi-va daca tendinta este de a domina o conversatie sau din contra de a sta pasiv. Observa-ti limbajul non-verbal in timpul unei conversatii si reactiile celalaltei persoane.Toate aceste aspecte va ajuta la imbunatatirea abilitatii conversionale.

Incearca sa fii tu insuti si relaxat, pentru ca daca esti nervos sau incerci sa pari altcineva conversatia este sortita esecului. Daca nu adopti o atitudine relaxata este greu sa fii natural. Inspira adanc si zambeste deoarece acest lucru te va face mai placut si mai abordabil. O atitudine prietenoasa face lucrurile facile si pentru cealalta persoana determinand o mai mare deschidere.

Daca dintr-un motiv sau altul,incercarea ta de a initia  o conversatie nu este bine primita te poti retrage cu gratie. Nu o lua ca pe o rejectie, persoana are propiile motive pentru care nu doreste sa se angajeze intr-o conversatie.



Se stie deja ca imbunatatirea cere practica deci nu te astepta ca rezultatele sa apara dupa primele incercari. Este nevoie de practica si de expunerea la diferite situatii sociale. Un mod bun de a exersa este cu familia sau cu persoanele cu care te simti confortabil. Ei pot sa ofere suport care sa te ajute sa iti imbunatatesti abilitatiile conversionale.

Nu este nevoie sa fi comediant sau actor pentru a putea initia o conversatie cu usurinta, este nevoie sa asculti cu atentie ceea ce ti se transmite si sa intervii atunci cand este cazul.Pe langa acestea o atitudine prietenoasa, deschisa care sa transmite interes si curiozitate este binevenita!

                                                          SUCCES!!!